Профспілка металургів і гірників України
facebook youtube

17 березня 2023 року

Пенсійну реформу у Франції прийняли без голосування

17 03

16 березня в обох палатах парламенту Франції — у Національних зборах та Сенаті — завершилася процедура розгляду законопроекту про пенсійну реформу. Влада не зважилася виносити на підсумкове голосування документ, проти якого вісім разів з початку року проводилися загальнонаціональні дні протесту та страйків.

В останній момент Макрон ухвалив рішення застосувати статтю Конституції 49.3, яка дозволяє затвердити закон без голосування у парламенті. Щоправда тепер, згідно з основним законом, Нацзбори мають проголосувати з питання довіри уряду. До останнього уряд заявляв, що не планує вдаватися до цього крайнього заходу.

В адміністрації президента вели підрахунок числа депутатів Нацзборів, які готові проголосувати за підвищення пенсійного віку до 64 років. Виявилося, що лише близько 280 голосів – за спірну реформу, приблизно стільки ж проти. Заява прем'єра Елізабет Борн про надзвичайну процедуру затвердження пенсійної реформи була зустрінута бурхливими та гучними протестами депутатів, переважно від лівих партій. Опозиційні партії оголосили, що готуватимуть резолюцію про вотум недовіри уряду: він може бути оголошений голосами як мінімум 289 депутатів Нацзборів з 577. Рішення використати статтю 49.3 Конституції для затвердження пенсійної реформи було прийнято 16 березня на тлі страйків, які продовжуються у ключових секторах економіки.

У Парижі та низці міст увечері пройшли стихійні акції противників підвищення пенсійного віку. У столиці тисячі людей зібралися на площі Згоди. Поліція ухвалила рішення витіснити протестувальників із площі. В результаті стихійні збори були затьмарені заворушеннями та підпалами. Силовики затримали 217 людей. Напередодні голосування альянс із восьми найбільших профспілок Франції, які виступають єдиним фронтом у боротьбі проти пенсійної реформи, закликали депутатів проголосувати проти. Лідер CFE-CGC Франсуа Оммеріль зачитав звернення від імені своєї профспілки до депутатів: «Профспілка наполегливо просить вас, в ім'я величезного соціального та народного руху, який виступає проти підвищення встановленого законом пенсійного віку, голосуватиме проти проекту реформи».

«Ми прийшли кинути виклик депутатам, щоб вони були на одній хвилі з громадянами і проголосували проти цього законопроекту», - продовжив генеральний секретар «Загальної конфедерації праці» (CGT) Філіп Мартінес. У CGT заявили: «Не може бути й мови про те, щоб здатися після позитивного голосування або застосування статті 49.3 Конституції». «Сьогоднішнє голосування не змусить громадський рух замовкнути, - сказав генеральний секретар CFDT Лоран Бергер. — Завершення цього процесу постановою 49.3 буде справжнім злочином проти демократії». Нагадаємо, згідно з урядовою реформою, поетапне підвищення пенсійного віку до 2030 року (зі щорічним збільшенням на три місяці) має розпочатися вже з 1 вересня. Інший непопулярний захід — прискорене збільшення з 42 до 43 років виробничого стажу для отримання пенсії в повному обсязі. Всі ці кроки неминучі, вважає влада, для збереження фінансової стабільності солідарної пенсійної системи, якій за умов старіння населення загрожує значний дефіцит. Однак Загальна конфедерація праці Франції вважає, що замість збільшення пенсійного віку необхідно підвищувати зарплати, і пропонує свій варіант реформи: повернення до колишнього пенсійного віку (60 років), підвищення мінімальної оплати праці до 2000 євро, розрахунок розміру пенсій за десять кращих років трудової діяльності, залік часу навчання у трудовий стаж. Крім того, профцентр пропонує заходи, які дозволять забезпечити зростання пенсій та відсутність дефіциту пенсійного фонду не за рахунок підвищення пенсійного віку, а навпаки.

За матеріалами сайту leprogres.fr

  • MEFM100x100jpeg
  • atom60
  • fmu60
  • fprk
  • fpu100x100
  • frgu60
  • histadru2t
  • industri-all100x100
  • logo-prupu100x100
  • logo-sm100x100
  • logo_fometaux
  • mtwtu60
  • ptgmprk
  • turkmetall100x100